Komentarze (0)
Dzika róża, a konkretnie płatki kwiatostanów oraz owoce są wykorzystywane do produkcji zarówno wyrobów medycznych, jak i kosmetycznych. Wszystko ze względu na ich niesamowite właściwości.
Wzmacnianie odporności
Dziką różę z powodzeniem możemy znaleźć w różnego rodzaju preparatach i suplementach diety, których głównym celem jest wzmacnianie odporności. Takie preparaty zazwyczaj cieszą się największym zainteresowaniem w okresach największej zachorowalności na przeziębienie i grypę. Dzika róża oprócz bardzo wielu różnych witamin, flawonoidów, steroli i garbników posiada w swoich owocach bardzo dużą dawkę witaminy C, dzięki której można wzmocnić swoją odporność. Dodatkowo dzika róża wspomaga leczenie bólu gardła.
Witaminy, ale i dobroczynny wpływ na układ trawienny
Dzika róża wspomaga pracę układu pokarmowego, a w szczególności sprawdza się w przypadku łagodzenia niestrawności oraz biegunek. Przyczynia się także do obniżania poziomu cholesterolu.
Preparaty zawierające w sobie dziką różę z powodzeniem mogą być przyjmowane przez kobiety w ciąży - w taki sposób można zadbać zarówno o profilaktykę przeciwko zachorowaniom, ale i można zadbać o przyjmowanie witamin tak potrzebnych przyszłym mamom.